, ,

Groene Singel

Voorlopig schetsontwerp

Het is al enige tijd geleden dat we iets hebben verteld over de voortgang in het project Groene Singel.  Even een update.

Misschien weet je het nog?
Na een intensieve lobby met 2 keer een motie en 1 keer een amendement hebben we voor elkaar gekregen dat het project om te vergroenen op de Gedempte Oostersingelgracht budget en prioriteit heeft gekregen in de uitvoeringsagenda van de gemeente.

De inzet: asfalt er uit, groen er in.
Vergroening staat dik bovenaan op het wensenlijstje van de wijk. Na een uitgebreide enquete in de wijk hebben we de gemeente voor de Groene Singel een top 3  van inrichtingswensen meegegeven:
– een ruime groene recreatie- en ontmoetingsruimte,
– een mooie buiten plek voor jongeren tussen 8-18 jaar,
– een aangewezen honden-uitlaatveld.
De projectgroep heeft veel voorwerk gedaan, waar we nu profijt van hebben. Ook is er een praatplaat gemaakt, zodat we het gesprek met de gemeente kunnen voeren vanuit een tot de verbeelding sprekende impressie van wat mogelijk zou kunnen zijn.

En dan nu.
De uitvoeringsorganisatie van de gemeente is enthousiast en wil de Groene Singel graag realiseren. Er zijn inmiddels functionarissen toegewezen voor de realisatie en deze zijn aan de slag gegaan. Om met alle beleidsafdelingen af te stemmen kost veel tijd. De eerste afstemming moet een afwegingskader opleveren; een lijst van voorwaarden waar we bij de inrichting rekening mee moeten houden. Gemeentedoelstellingen die een rol spelen op dit stukje Haarlem moeten worden vertaald naar concrete kaders. Voor enkele afwegingen moet een besluit gevraagd worden in het college/raad.
Welke vragen komen dan zoal langs voor deze kaderstelling?
– moeten we bij de inrichting (met name het kruispunt) wel of niet rekening houden met water op de Papentorenvest?
– hoe zit het met de uitwerking van het mobiliteitsbeleid voor de GOG? Hoe lopen de verkeersstromen voor auto’s, mogelijk bussen, ontsluitingsroutes? Hoe gaan we om met de fietsroutes? Hoeveel veel asfalt kan er uit en wat moet blijven liggen?
– wat zit er in de grond aan kabels, mogelijke vervuiling, archeologie, waarmee we rekening moeten houden als we de GOG gaan herinrichten?
– hoeveel parkeerplaatsen zijn toegezegd, voor bewoners, de Koepel, Hely…?
– wat is er in andere werkgroepen aan wensen vanuit burgers aangereikt, en komt dat overeen?
– wat is er afgesproken met de Koepel over de inrichting op de Oostvest aan de Vestzijde van de Koepel?
– wat hebben hulpdiensten en bezorgdiensten nodig?
– wat is er nodig voor het waterbeheer in het gebied waar de GOG onderdeel van uitmaakt?

Het huiswerk dat de projectgroep heeft gedaan komt hierbij van pas, maar de gemeente moeten hierop ook zelf hun huiswerk doen. Op 23 september is de eerste terugkoppeling van dit traject geweest aan de werkgroep. Voortgang, mogelijke knelpunten en oplossingen zijn hierin uitgewisseld. Belangrijkste punt voor ons is dat de groenvoorziening goed in beeld blijft ten opzichte van verkeerswensen. In oktober een vervolg.

Daarnaast moet een participatie proces nog ontworpen worden. Op welke manier kan de Groene Singel samen met burgers gerealiseerd worden? Dat is relatief nieuw in Haarlem. Meestal ontwerpt de gemeente iets en daar kun je dan al dan niet bezwaar op maken. Hoe doen we dat dan nu anders? De projectgroep adviseert hierin mee aan de gemeente. De gemeente wil dit project als Pilot voor andere projecten gebruiken.

Dus….
Concreet ziet u nog even helemaal niks gebeuren op de Gedempte Oostersingelgracht.
Toch loopt het proces wat moet leiden tot ‘asfalt er uit, groen er in!’ wel. Op het moment dat we als buurtbewoners betrokken kunnen zijn bij de concrete inrichting komen we natuurlijk weer op de lijn.


In de tussentijd gebeurt er gelukkig wel wat in de fietstunnel: het budget voor een mooie streetart mural op 1 wand is toegekend, dus daar zul je dit najaar nog kunstenaars aan de slag zien gaan. De afstemming voor het design hiervoor heeft al plaatsgevonden.
Hierbij zijn enkele oudere- en jongere jongeren uit de wijk betrokken geweest.
Binnenkort meer nieuws over de presentatie van dit kunstwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.