, ,

Teleurstelling over schrappen van ondergrondse parkeergarage op Papentorenvest

5 november 2019, 15.35 uur ยท Door Geja Sikma

De bouw van een grote garage onder de Papentorenvest is van de baan. De miljoeneninvestering is door de gemeente Haarlem geschrapt in de begroting voor de komende vier jaar. Onder andere de VVD reageerde onaangenaam verrast gisteravond in de gemeentraadsvergadering. De begroting moet komende donderdag nog officieel worden vastgesteld. 

Adobe Stock
Adobe Stock

In de wijk Scheepmakersdijk, waar juist de komende jaren veel woningen bijgebouwd worden, had de gemeente het plan om weer water te laten stromen. En onder de vaart zou dan de Papentorenvestgarage moeten komen. Een plan dat tussen de 18 en 36 miljoen euro zou gaan kosten, afhankelijk van het aantal parkeerplaatsen. Maar de gemeente kan geen mede-investeerders vinden en staat nu ook voor een grote bezuinigingsoperatie van tien miljoen voor de komende vier jaar. 

Wijkraadsvoorzitter Albert Diederik is diep teleurgesteld. Hij voorziet grote parkeerproblemen met de vele woningbouwprojecten in de buurt. “In de ontwikkelvisie Spaarnesprong (voor de bouw van 530 woningen, red.) staat dat een Papentorenvestgarage de beste oplossing is voor de parkeerdruk”, zegt Diederik tegen NH Nieuws.

“Jammer dat niemand het lef heeft om iets te doen”ALBERT DIEDERIK, WIJKRAADSVOORZITTER

Hij  hoopt dat de gemeenteraad toch wil nadenken over een alternatief dat hij al eerder heeft aangekaart. Hij wil dat er onderzocht wordt of het project niet in zijn geheel uitbesteed kan worden, zoals bij de Albert Cuypgarage in Amsterdam.  Een delegatie van wijkraadsleden en raadsleden is een paar jaar geleden daar gaan kijken. 

Diederik heeft hier niets meer over gehoord en vindt het jammer “dat niemand de het lef heeft om iets te doen”. Ook wethouder Floor Roduner van Haarlem zei gisteravond tijdens de raadsvergadering “het nu even niet meer te weten”. Hij wil nu inzetten op een garage op het Nedtrain-terrein, dat net even verder van de binnenstad af ligt. Om die reden heeft de locatie tot nu toe niet de voorkeur gehad. En ook dat plan is nog niet rond.