,

Haarlemse wijkraad Scheepmakersdijk blij met ’strohalm’ voor ondergrondse parking Papentorenvest

Haarlemse wijkraad Scheepmakersdijk blij met ’strohalm’ voor ondergrondse parking Papentorenvest
Als het water terugkeer onder de Papentorenvest, kan daar misschien een parkeergarage onder komen.© Artist Impression

Arthur de Mijttenaere Gisteren om 13:30 HAARLEM’s DAGBLAD

De Haarlemse wijkraad Scheepmakersdijk en omgeving is blij dat een parkeergarage onder de Papentorenvest nog niet compleet uit de gemeentelijke plannen is verdwenen. Wijkraadsvoorzitter Albert Diederik noemt een voorstel om – zonder geld – op zoek te gaan naar een bouwer ’een laatste strohalm’.

Donderdagavond nam de gemeenteraad een voorstel van de VVD aan, om te kijken of een ontwikkelaar bereid is de bouw van een parkeergarage onder de Papentorenvest voor eigen rekening uit te voeren en ook te exploiteren.

Zo’n ontwikkelaar dient wel over flinke financiële reserves te beschikken: zo’n garage kost tientallen miljoenen euro’s. Wethouder Floor Roduner beloofde met dit plan de boer op te gaan.

Diederik beschouwt dit als goed nieuws. Hij had in de begroting voor de komende jaren gespeurd of de parkeergarage onder de Papentorenvest nog voorkwam, maar deze was volledig uit dit financiële boekwerk verdwenen. Vervolgens heeft hij de politiek benaderd waarna de VVD met dit voorstel kwam.

Diederik constateert dat er in zijn buurt, door plannen rond de Koepel, de Fietsznfabriek en de Papentorenvest, steeds meer woningen komen. Meer mensen betekent ook meer auto’s.

Ook is hij er lang niet van overtuigd dat er straks een nieuwe parkeergarage bij Nedtrain komt die ook voor bewoners beschikbaar is. Een of twee lagen van deze nieuwe parkeergarage op dit bedrijfsterrein kunnen volgens het college voor buurtbewoners beschikbaar komen.

Er is een bestaand plan dat de Papentorenvest weer een watergang wordt met een ondergrondse parkeergarage.

Parkeren onder water gebeurt al in Amsterdam, waar de Albert Cuypgarage onder een gracht is gebouwd. Dat is voor Haarlem ook een mogelijkheid, blijft Diederik hopen.

De wijkraadsvoorzitter wil dat Roduner serieus werk maakt van het plan voor de parkeergarage voor zo’n 300 tot 1000 auto’s. ,,Roduner moet iedereen benaderen: de provincie, het Rijk en niet te vergeten verschillende marktpartijen.’’

5 comments on “Haarlemse wijkraad Scheepmakersdijk blij met ’strohalm’ voor ondergrondse parking Papentorenvest
  1. Waar om koopt de gemeente niet het voormalig dantuma terrein een bovengrondse parkeergarage kost een fractie van onder de grond én is sneller klaar horeca er bovenop en iedereen blij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.