,

’Investeer in parkeergarage op het terrein van Nedtrain’

Vanochtend stond dit artikel van Henk Geist in het Haarlems Dagblad, naast al het belangrijke Covid-19 nieuws.
Het lijkt erop dat de politiek  zich ervan bewust gaat worden dat de parkeergarage aan de oostkant van de stad pure noodzaak is!

aarlem moet durven investeren in een nieuwe parkeergarage op het terrein van Nedtrain in Haarlem-Oost. Die garage is de meest realistische optie om op middellange termijn een oplossing te bieden voor de parkeerdruk in de aangrenzende woonbuurten.

Dat stelt het Haarlemse PvdA-raadslid Maarten Wiedemeijer. Nedtrain wil voor eigen gebruik een garage met zo’n 265 plaatsen bouwen, maar de garage zou ook met een aantal lagen kunnen worden opgehoogd ten behoeve van algemeen gebruik. Dan zou het moeten gaan om circa 335 extra plekken.

Bouwprojecten

Die zijn nodig om de parkeerbehoefte van de buurt op te vangen, waar de komende jaren een aantal bouwprojecten op stapel staan, zoals de nieuwbouw op het terrein van de Fietsznfabriek aan de Oostvest. Bezoekers van de nieuwe voorzieningen in de voormalige Koepelgevangenis kunnen hier dan terecht, maar ook bezoekers aan de autoluwe Haarlemse binnenstad.

Bij de gemeente is deze uitbreiding van de garage al langer in beeld, maar nu is duidelijk dat de kosten niet opwegen tegen de baten. De kosten zouden voor de gemeente zo’n zes miljoen euro gaan bedragen. Er valt een zogeheten onrendabele top van 1,5 miljoen euro te verwachten bij een exploitatie van veertig jaar, zo laat een eerste berekening zien. Dat betekent 50.000 euro aan jaarlijkse kosten.

Wat betreft Wiedemeijer mag dat de gemeente niet weerhouden om in het project te stappen. Het voorziene tekort op de exploitatie wil hij opvangen met een bijdrage uit het potje parkeerinkomsten. Hij heeft zijn voorstel vervat in een motie die al wordt gesteund door het CDA, de ChristenUnie en Hart voor Haarlem. Wiedemeijer voorziet de steun van een meerderheid van de gemeenteraad.

Papentorenvest

De gemeente onderzoekt nog of er een parkeerkelder kan komen onder de Papentorenvest. Die garage is opgenomen in de ontwikkelvisie Spaarnesprong, maar vraagt een investering van tientallen miljoenen euro’s. Daarom was deze parkeervoorziening al geschrapt uit het gemeentelijk investeringsplan. De gemeenteraad heeft onlangs echter een voorstel van de VVD aangenomen om te kijken of een ontwikkelaar bereid is de bouw van die garage voor eigen rekening uit te voeren en ook te exploiteren. Wethouder Floor Roduner gaat met dit plan de boer op.

One comment on “’Investeer in parkeergarage op het terrein van Nedtrain’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.