,

Michael Rieu pakt ’zijn’ Amsterdamse Poort in Haarlem nog eens in, maar dan met zijn eigen kunst

Zondag werd op de Amsterdamse Poort een groot kunstwerk van Michael Rieu opghangen.
© United Photos/Toussaint Kluiters
 
HAARLEM

De Amsterdamse Poort in Haarlem is sinds zondag geen witte ’koelkast’ meer, maar bedekt met levendige, kleurige schilderingen. Het is het cadeau van kunstenaar Michael Rieu aan de stad.

Met man en macht werd op Paasmorgen het eerste doek van twaalf bij twaalf meter omhoog gehesen. Rieu stond erbij met een megafoon om aanwijzingen te geven aan de sjouwers, een groep vrienden en bekenden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Michael Rieu geeft via een megafoon instructies aan de hijsers achter het witte folie.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

 

 

Mooier dan dit kan niet, vindt de geboren Haarlemmer, die al 48 jaar een atelier heeft in de Amsterdamse Poort. Op zijn zeventiende, hij was net aan de Rietveld Academie begonnen, kreeg hij de smeedijzeren sleutel van de middeleeuwse stadspoort. Hier mocht hij zijn nieuwe atelier inrichten, want zijn werkplek in de Kamp werd gesloopt voor een parkeergarage. ,,Het was in het begin een hok. Er was helemaal niks. Geen genoegen hoor. ’s Winters in bed met ijspegels aan je neus.’’

Achtenveertig jaar later bedekt hij het gebouw met zijn kunst. Het oorspronkelijke idee was om het witte doek, waarmee de Poort sinds een maand is ingepakt, te beschilderen. Maar er is geen verf die pakt op dat krimpfolie, dat de poort beschermt tijdens restauratiewerkzaamheden. Beschilderde doeken ophangen, dat zou vast wel lukken.

 

Met man en macht werd zondagmorgen het eerste doek van twaalf bij twaalf meter omhoog gehesen.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

„Toen ik de gemeente belde, zei degene die ik aan de telefoon kreeg: ’De Amsterdamse Poort beschilderen? Dat wil iedereen wel’ ’’, vertelt hij. Maar kort daarop was het toch rond.

Voor Rieu, die het grootste deel van het jaar in Noorwegen woont waar hij beelden maakt, is Haarlem nog steeds ’alles’. „Ik ben er geboren, opgegroeid, ik heb nog clochards in bakfietsen zien slapen en koeien door de Spaarnwouderstraat zien lopen. Haarlem zit vast in me, het is mijn roots.” Hij woont niet meer in de Poort en zijn Nederlandse werkplaats is tegenwoordig in Zwanenburg. ,,In de Poort werken vaak buitenlandse kunstenaars die ik heb leren kennen. Ik ben een soort ambassadeur geworden. Ze genieten er echt van, het wordt heel goed gebruikt.’’ Van ijspegels is trouwens al lang geen sprake meer.

(Tekst gaat door onder de foto)

Halverwege.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

De reusachtige doeken waren een nieuwe uitdaging voor Rieu. „Het is voor het eerst dat ik horizontaal werk. Ik had handdoeken om mijn knieën gebonden en daarmee schoof ik over de doeken.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Michael Rieu bij één van de voltooide doeken in Zwanenburg. © Foto: aldiepress/Albert Diederik

 

For sale

PEOPLE
 Gift to Haarlem 12x12Mtr. and 2x6Mtr.
For sale for a good cause
food Bank – Children’s phone
michael.rieu@gmail.com
Giro bank NL77 INGB 0003662033
The largest painting will be in pieces50x50cm.or larger -start price 100 Euro
From today the sale starts! It is also possible topurchase the entire painting-paintings!
All pieces are personally signed by me and I paint a head on each! That means 576 people can buy from
today! Some people already bought…!!!! Just4-5 weeks this unit offer!