,

Wethouder trekt plan terug over universiteit in Koepel

De Koepel

De Koepel
Foto: haarlemnieuws

De initiatiefgroep Panopticon krijgt voorlopig niet twee jaar de tijd om te proberen een universiteit te vestigen in de Koepel in Haarlem.

Wethouder Jeroen van Spijk heeft het plan teruggetrokken om de Koepel op te kopen en aan de initiatiefgroep door te verkopen. Dan zou Panopticon die twee jaar kunnen gebruiken een universiteit te zoeken.

De gemeenteraad had donderdag te veel bezwaren tegen het plan om ermee in te stemmen. De wethouder moet de risico’s van het plan nu beter onderbouwen. Zowel juridisch als financieel. Wethouder Van Spijk had eerder ‘gedreigd’ dat het op 31 januari rond moest zijn. Nu blijkt hij toch een maand langer de tijd te hebben. SP’er Frits Garretsen zegt dat Van Spijk hem heeft bedonderd. Het CDA noemt dit een beschamende vertoning.

Er bestaat nog te veel weerstand in de gemeenteraad om Panopticon zo’n lange tijd voorrang te verlenen ten opzichte van andere marktpartijen die voor de Koepel plannen hebben gemaakt of dat gaan doen. Panopticon moet van de raad met evenveel rechten en kansen mee gaan dingen met andere partijen om het beste bod te doen op de Koepel. Die is nu in bezit van het Rijk.

Nog geen universiteit

Ook dat de buurt voorstander is van de universiteit en dat er geen financiële risico’s voor de gemeente zijn, waren niet genoeg argumenten om voor Panopticon te zijn. Wat ook meespeelt, is dat Panopticon nog geen universiteit aan zich heeft weten te binden. Daar wil het alsnog nu twee jaar de tijd voor hebben. De Universiteit van Amsterdam is eerder afgehaakt.

Panopticon heeft al gezegd: het is nu of nooit voor ons plan. De vraag is dan ook of deze initiatiefnemers doorgaan met hun plannen. Ook is gevaar dat een universiteit bij dit nieuws wel twee keer gaat nadenken of ze zich in Haarlem vestigt.

De politieke partijen zijn wel voor een universiteit in Haarlem, maar lijken nu niet in zee te willen gaan met deze groep. Ook zeggen de tegenstanders dat de universiteit ook op een andere plek kan komen.

Bij de collegepartijen zijn D66 en GroenLinks wel voor, PvdA en CDA tegen.