In het college besluit staat de volgende tekst:
“Met de aanbesteding selecteren wij een partij die de Drijfriemenfabriek gaat herontwikkelen. Omdat wij een partij selecteren en niet een plan, is het niet mogelijk om de functie cultuur als uitsluitingsgrond te hanteren. Het kan echter wel in de beoordeling van de plannen worden meegenomen als gunningscriterium, naast de onderdelen duurzaamheid en monumentaal herstel.”
Dat klinkt verontrustend, een partij uitkiezen zonder plan? wat haal je dan binnen?
Commissie ontwikkeling 2 februari Stadhuis
-
Vergaderstukken bij agendapunt:
- 1. Raadsinformatieformulier(pdf, 375.87 kb)notitie
- 2. Verkoop Drijfriemenfabriek(pdf, 541.22 kb)notitie
- 3. Bijlage 1: Stedenbouwkundigkader Drijfriemenfabriek(pdf, 16.7 mb)notitie
- 4. Bijlage 2: openbaar verkoopproces Drijfriemenfabriek(pdf, 338.99 kb)
De voormalige Drijfriemenfabriek aan de Harmenjansweg in Haarlem gaat in de verkoop. De gemeente Haarlem, sinds 2001 eigenaar van het fabriekscomplex, hoopt dat de fabriek een culturele bestemming krijgt, mogelijk in combinatie met een café, restaurant en/of hotel. Ook wonen behoort tot de mogelijkheden.
Plannen voor herontwikkelen De Drijfriemenfabriek tot culturele hotspot aan de Harmenjansweg en Oudeweg.
- HAARLEM
- VOORLOPIG PLANSTADIUM
- RAMING ONBEKEND
- 1 2019 (PLANNING NADER TE BEPALEN)
Het beeldbepalende complex ligt geïsoleerd langs de spoorlijn en de Oudeweg. De gemeente, die de fabriek destijds kocht in het kader van de spoorzone ontwikkeling, stelt momenteel de stedenbouwkundige kaders op waarbinnen het terrein na verkoop kan worden ontwikkeld. Op twee plekken op de locatie is aanvullende bebouwing mogelijk, laat de gemeente weten. Het fabriekscomplex is een monument.
In 2009 is al geprobeerd het pand te verkopen aan een partij die plannen had voor horeca en een hotel. Door problemen met de financiering is deze partij echter afgehaakt. De geschiedenis van het pand gaat terug naar 1801, toen op deze plek een leerlooierij werd opgericht. Sinds 1900 werden er, vanwege de toenemende industrialisatie, drijfriemen geproduceerd.
Het pand en het omliggende terrein zijn momenteel in gebruik door stichting de Oerkap. In de oude fabriek zijn werkruimtes en muziekstudio’s ingericht. Zo is de beroemde Haarlemse band Chef’s Special een van de zogenaamde Drijfriemers. Op het buitenterrein is een stadsstrand ingericht.
“De Drijfriemenfabriek is mede dankzij het grote stadstrand aan het Spaarne en de oefenlocatie van een aantal Haarlemse bands de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor de buurt en de stad’’, zegt Cecile Hubers van de gemeente Haarlem. Ze is werkzaam als gebiedsmanager voor Haarlem Oost. “De stedenbouwkundige randvoorwaarden die we nu hebben opgesteld voor de verkoop maken dat er voor een toekomstige eigenaar wat de gemeente betreft veel mogelijk is. Cultuur in welke vorm dan ook wordt zeer op prijs gesteld, omdat daarmee de eigenheid van de plek gegarandeerd kan blijven’’, aldus Hubers.
De verkoop van het complex is openbaar, zodat de gemeente Haarlem de werkelijke marktwaarde voor de locatie kan ontvangen.
Plaats: Haarlem
Opdrachtgever: Gemeente Haarlem
Ramingsgroep: nog niet bekend