Henk Geist Haarlems Dagblad
De verbouwing van de Koepel kan wat betreft de gemeente van start gaan. De benodigde vergunning voor de restauratiewerkzaamheden is deze week verleend aan de Stichting Panopticon. Bezwaren van 118 omwonenden zijn door de gemeente grotendeels terzijde geschoven.
De vergunning heeft betrekking op het rijksmonumentale gedeelte van het gevangeniscomplex aan de Harmenjansweg: de eigenlijke koepel, de directeurswoningen en het administratiegebouw. Daar moeten onder meer een hogere onderwijsopleiding, een hotel, een bioscoop en horeca komen. De werkzaamheden omvatten onder meer het reguliere onderhoud van aan gevel, dak, goten en kozijnen, het strippen van de gebouwen, het inpandig isoleren van dak en gevel en het toevoegen van nieuwe ramen in de gevel van het ronde cellengebouw. De interne nieuwbouw van bijvoorbeeld de bioscoop valt hier niet onder.
Omwonenden vrezen onder meer dat hun privacy wordt aangetast nu de cellen doorzichtige ramen krijgen. Vanuit de cellen kan zo in vrijwel alle omliggende woningen worden gekeken. Ze voorzien ook geluidsoverlast bij culturele evenementen. Met 350 te bouwen woningen op het terrein wordt ook alles volgebouwd. De vrees bestaat dat sloopwerkzaamheden geluidsoverlast en trillingen zullen veroorzaken. Panopticon heeft toegezegd dat van direct aangrenzende woningen de bouwkundige staat wordt opgenomen.
Vooral de vergroting van de celramen stuit op bezwaren bij omwonenden. Een petitie om de gevel van de Koepel onaangetast te laten is 361 keer ondertekend. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft echter geen bezwaar tegen deze aanpassing naar een ontwerp van architect André van Stigt.
Panopticon moet voor 1 december de financiering van de verbouwing geregeld hebben. De verbouwingskosten worden geschat op zo’n 21 miljoen euro. Is de financiering niet voor die datum rond dan vervalt de verkoopovereenkomst tussen gemeente en Panopticon en kan de gemeente het rijksmonumentale deel weer terug vorderen.
Het omringende terrein is in handen van corporatie Elan Wonen en studentenhuisvester Duwo. Hun plan voor onder meer een studentencampus en sociale woningbouw is nog in ontwerp. Hiervoor wordt in het najaar een aparte procedure gestart. Bij buurtbewoners bestaan vooralsnog ook bezwaren tegen de massaliteit van dit ontwerp.