Panopticon haalt 23 miljoen binnen!

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20191128_53504981/panopticon-heeft-financiering-voor-de-koepel-rond?utm_source=google&utm_medium=organic

De Stichting Panopticon heeft 23 miljoen euro binnengehaald. Dat heeft voorzitter Adriaan Helmig donderdagmiddag bekend gemaakt. Het licht voor een hoger- en op termijn academisch onderwijs in de Koepel lijkt daarmee op groen te staan.

Het nieuws komt op het allerlaatste nippertje. Zaterdag verloopt een ultimatum dat de Haarlemse gemeenteraad de stichting oplegde. Want uiterlijk 1 december wilde de gemeente zwart op wit zien dat de stichting het geldbedrag bijeen had gehaald.

Het geld is bij verschillende partijen opgehaald. Dat zijn behalve banken particuliere investeerders. Welke dat precies zijn, wil de stichting voor zich houden.

Een accountant maakt vrijdag de balans op en stelt een verklaring op. Die verklaring gaat dan vrijdag naar het stadhuis.

Er zijn twee belangrijke partijen bij het initiatief voor onderwijs in de Koepel betrokken. Dat zijn de Global School for Entrepreneurship en de Duitse SRH Gruppe.

Deze laatste instelling, die Hoge Scholen en Universiteiten in Duitsland exploiteert, besloot woensdag definitief in te stemmen met een huurcontract. Donderdagochtend kwam bij de stichting een laatste investeringsovereenkomst binnen. Volgens voorzitter Helmig is daarmee de laatste handtekening binnen.

Met de komst van hoger onderwijs valt of staat het bestemmingsplan voor het voormalige gevangenisterrein dat na volgende week de inspraak in gaat.

Het gevangeniscomplex moet veranderen in een stadscampus. In de monumentale koepel komen werkkamers en collegezalen die ook als bioscoop dienst doen. In de omgeving komen woningen, horeca en een ondergrondse parkeergarage.

Lees ook: Koepelterrein straks nieuw stukje Haarlem met hotel, universiteit, bioscoop, fietsenmaker en 350 woningenIk weet meer