koepelgevangenis wordt filmhuis

Voormalige koepelgevangenis Haarlem wordt filmhuis

vrijdag 05 oktober 2018 – 14:25

Haarlem krijgt er over twee jaar een filmtheater bij. De oude koepelgevangenis wordt omgebouwd tot onder meer een filmhuis met zes zalen. Ook wordt voorzien in een ruimte voor horeca en start-ups. De intitiatiefnemers van het filmhuis zijn de exploitanten van De FilmHallen en The Movies in Amsterdam.

Op het terrein van De Filmkoepel komt ook een University College en woningen. Volgende week wordt met een pop-up bioscoop alvast proefgedraaid, meldt Holland Film Nieuws. Daarnaast vinden er ook lezingen, exposities en optredens plaats, en kunnen bezoekers een rondleiding krijgen door de gevangenis.

Jacqueline van de Sande, voorzitter van de stichting Panopticon, laat weten: “Onze stichting is eigenaar van de koepelgevangenis. We zijn voornemens dit  Rijksmonument om te vormen tot een publiek/maatschappelijk gebouw, met academisch onderwijs als hart. Daarnaast is er ruimte voor start-ups, een filmhuis en horeca. Het onderwijs en de studentenhuisvesting om de koepel maakt dat dit een stedelijke campus wordt. De andere functies zijn juist van belang om te zorgen voor de nodige menging van verschillende bezoekers en gebruikers, dat maakt het gebouw zo ongelooflijk aantrekkelijk.”

De koepelgevangenis werd in 2016 gesloten. Daarna is het gebouw gebruikt als tijdelijke opvangplaats voor vluchtelingen. Het in 1901 in gebruik genomen gebouw is door de overheid bestempeld als rijksmonument.