,

Koepelgevangenis aankoop ja/nee

HAARLEM – Het Rijksvastgoedbedrijf stelt Haarlem een ultimatum voor de aankoop van de Koepelgevangenis. Uiterlijk op 16 februari wil het weten of de gemeente het gevangeniscomplex al of niet wil aankopen, stelt een woordvoerder. Op die donderdagavond moet de Haarlemse gemeenteraad daarover een besluit nemen.

Door Henk Geist – 30-1-2017, 22:12 (Update 31-1-2017, 15:30)


,,We willen op 16 februari uiterlijk om 23.59 uur weten of Haarlem de Koepel koopt of niet koopt’’, stelt de woordvoerder.

,,Ons verkoopaanbod ligt er al sinds oktober vorig jaar en daarvoor waren we ook al twee jaar aan het praten. Er is eindeloos contact geweest met de gemeente, dat houdt een keer op. Het is hom of kuit op 16 februari. Kopen of niet. Zo niet, dan begint de openbare verkoop met kansen voor iedereen.’’

De deadline lag eigenlijk al op 26 januari. Die datum werd niet gehaald omdat vorige week in de gemeenteraad het voorstel van het college om de Koepel te kopen en direct door te verkopen aan de Stichting Panopticon dreigde te stranden. Panopticon wil hier een University College vestigen. Een meerderheid van de raad voelt daar niet voor en wil meer zekerheden.

Het college trok daarop het voorstel terug, volgens burgemeester Jos Wienen had de gemeente nog tot eind februari de tijd om meer zekerheden in te bouwen.

Dat blijkt dus niet het geval. Over het verkoopaanbod van het Rijkvastgoedbedrijf valt ook niet meer te onderhandelen. Het college vergadert dinsdag over de ontstane situatie.