, ,

de nieuwe eigenaar van de Koepel

 

HAARLEM – De Stichting Panopticon kan binnenkort de nieuwe eigenaar van de Koepel worden. Het college van B en W in Haarlem stelt voor om het gevangeniscomplex te kopen van het Rijk om het daarna meteen door te verkopen aan Panopticon.

Door Henk Geist – 12-1-2017, 17:54 (Update 12-1-2017, 18:52)


B en W geven stichting twee jaar de kans voor realisatie van een University College
P

anopticon krijgt na de overdracht wat betreft het college maximaal twee jaar de tijd om op het terrein een University College van de grond te tillen. Met deze stap wil het college de komst van het zo gewenste University College alsnog mogelijk maken.

De plannen voor een universitaire onderwijsinstelling als nieuwe invulling van de Koepel dreigen vast te lopen omdat de Universiteit van Amsterdam als beoogde partner afhaakte. Panopticon ging de afgelopen maanden naarstig op zoek naar een andere universiteit, maar slaagde daar tot nu toe niet in. De tijd begint te dringen, want het Rijk wil voor 31 januari duidelijkheid van de gemeente.

Doorverkoop van Koepel aan Panopticon kent nodige risico’s

Het voornemen van het Haarlemse college om de Koepelgevangenis aan te kopen en vervolgens door te verkopen aan de Stichting Panopticon kent de nodige risico’s.

 

Die duidelijkheid verschaft het college nu. Het wil gebruik maken van de voorkeurspositie van de gemeente bij de verkoop van het monumentale complex. Het college wil de Koepel aankopen voor het door het Rijksvastgoedbedrijf vastgestelde bedrag van 6,4 miljoen euro en de gevangenis voor hetzelfde bedrag daarna direct overdragen aan Panopticon.

Die doorverkoop geldt in ieder geval voor een periode van twee jaar. In die tijd moet het de stichting lukken om een andere universiteit te vinden die zorgt voor de universitaire borging van de plannen voor dit rijksmonument.

Jacqueline van de Sande van Panopticon zegt daarover in gesprek te zijn met kandidaten. Die hebben alleen meer tijd nodig om tot een besluit te komen. Daarom is zij uitermate verheugd met de speelruimte die Panopticon nu wordt geboden. ,,Het lijkt er op dat het college echt serieus werk wil maken van academisch onderwijs in Haarlem. Dit is de enige kans.’’