’Buurtbewoners verliezen het zicht op de Koepel’

’Buurtbewoners verliezen het zicht op de Koepel’
Impressie van het nieuwe ontwerp voor het terrein rond de koepelgevangenis.© Illustratie Faro Architecten

Henk Geist Gisteren om 23:07 Haarlems Dagblad

De aangepaste plannen voor de nieuwbouw rond de voormalige koepelgevangenis kunnen nog niet rekenen op een warme ontvangst van buurtbewoners. Op een druk bezochte informatiebijeenkomst dinsdagavond in de Koepel klinkt vooral het verwijt dat de beoogde nieuwbouw de buurtbewoners juist het zicht op het monumentale bouwwerk gaat ontnemen.

Een nieuwe architect is inmiddels door corporatie Elan Wonen en studentenhuisvester Duwo, de twee eigenaren van het omringende terrein, in de arm genomen om het plan vlot te trekken. Haarlemmer Jurgen van der Ploeg van Faro Architecten heeft een ontwerp gemaakt dat voor een groot deel tegemoet moet komen aan de bezwaren die er leven bij direct omwonenden aan de Harmenjansweg, Papentorenvest en Damaststraat. Zijn ontwerp kwam tot stand na overleg met een zogeheten meedenkgroep van buurtbewoners, die is ingesteld om de bezwaren van de buurt in te brengen.

Bouwhoogtes

Het grootste punt van kritiek op het oude plan betreft de bouwhoogtes, verder voorzien buurtbewoners parkeeroverlast. Met de komst van vierhonderd nieuwe vooral jonge bewoners komt volgens hen de sociale samenhang van de buurt onder druk te staan.

Van der Ploeg heeft daarom de bouwhoogtes aan de kant van de Harmenjansweg terug gebracht van drie naar twee lagen en langs de Damaststraat van vier naar drie lagen. Ook staan de woningblokken nu verder weg van de achtertuinen van de omwonenden. Daar komen studentenwoningen die via een galerij aan de achterkant worden ontsloten. Die galerij wordt afgesloten met een met mos begroeide wand tot negen meter hoog. Best wel mooi, minder erg dan verwacht, meende een bewoonster. Daar bleek een groot deel van de aanwezigen het niet mee eens. ’We worden achter een bunkermuur gevangen gezet. Vanuit de stad moet je de Koepel kunnen blijven zien, maar als je er naast woont is het blijkbaar niet belangrijk dat je de Koepel nog kunt zien’.

Geopperd werd om op de hoek van de Papentorenvest en de Oostvest de hoogte in te gaan, want daar hebben omwonenden vrijwel geen last van. Dat is echter niet toegestaan omdat hoogbouw op die hoek teveel het zicht op het rijksmonument ontneemt.

Horeca

Omdat er in ieder geval 350 kleinere woningen moeten komen, heeft de verlaging van de bouwhoogte aan de noordkant van de Koepel tot gevolg dat die aan de andere kant, langs de Papentorenvest, omhoog gaat naar vier lagen. Daar zitten die bewoners ook niet op te wachten. Dat ook de horeca naar die zijde is verschoven, viel evenmin in goede aarde. Maar, zo zei een bewoonster, we moeten ons wel realiseren dat het centrum van Haarlem zich uitbreidt naar onze buurt. ,,Daar zullen we aan moeten wennen.’’

Sommige bewoners gaven al aan hoe dan ook naar de rechter te zullen stappen als de plannen op deze manier doorgaan. ,,Ik hoor met zorg aan dat mensen zich niet gehoord voelen’’, stelde architect André van Stigt vast. Hij neemt de verbouwing van de eigenlijke Koepel voor zijn rekening, waar onder meer een hogere onderwijsopleiding en een bioscoop met zes zalen moet komen. ,,De onrust is deels terecht, maar ik hoop dat we met elkaar in goed gesprek blijven en verder kunnen.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.