Scheepmakerskwartier en Esplanade winnaars Lieven de Key prijs 2020-2021

29 november 2021

De jury van de Lieven de Key Prijs heeft dit jaar twee winnaars aangewezen: de prijs van 2020 gaat naar het Scheepmakerskwartier van LEVS Architecten en van 2021 naar de Esplanade van Martijn Al en René Kuiken.

Lieven de Key penning

De twaalfde editie van de Lieven de Key prijs is op dinsdag 23 november 2021 uitgereikt door wethouder Floor Roduner. Voorafgaand hieraan is de traditionele Lieven de Key lezing uitgesproken, dit jaar door Hilde Blank, directeur van BVR Adviseurs te Rotterdam. De Lieven de Key publieksprijs van het Haarlems Dagblad is uitgereikt aan Jos van Eldonk van Common Affairs en Pim Vervuren van bureau Blau voor het project Vijverpark. Door de coronamaatregelen vond de uitreiking plaats in zeer kleine kring. De uitreiking en lezing zijn gefilmd en vindt u hier en op www.architectuurhaarlem.nl..

Het Scheepmakerskwartier van LEVS Architecten.

Uit het juryrapport

De stad Haarlem staat enerzijds voor traditie en vakmanschap en anderzijds voor belofte en vernieuwing. De jury heeft deze twee kwaliteiten willen belonen, kwaliteiten die een stad allebei nodig heeft. Scheepmakerskwartier van LEVS Architecten is een zeer compleet en verantwoord plan, bovendien voorbeeldig als het gaat om vakmanschap en aanpak. Een door de traditie geïnspireerd ontwerp waarmee een ‘vergeten’ stukje stad nieuw leven is ingeblazen. Esplanade van Martijn Al en René Kuiken laat zien hoe de stad ruimte kan geven aan iets anders, iets vernieuwends. Het geeft aan hoe het verminderen van verkeersruimte langs de Amsterdamsevaart kan bijdragen aan het vergroten van de verblijfsruimte voor de buurt; een ruimte voor sport en bewegen, en met ecologische betekenis. Het project wordt ‘gedragen’ door de buurt, die ook betrokken is bij het onderhoud ervan.