,

Kunstwerk van kubusmannetje Erik van Spronsen op de flanken van het Spaarne geplaatst; ’Mijn vader zou enorm trots zijn geweest’

 

Plaatsing van van het kunstwerk op de flanken van het Spaarne.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
 

Haar vader zou trots zijn geweest als hij zou zien waar zijn kunstwerk woensdag is geplaatst, zegt Sien van Spronsen. Ze weet dat het ’Parallellepipedum’ precies op de plek is gekomen waar de familie hem had gedacht.

De creatie van stalen kubussen rust nu op de kade van het Spaarne, nabij De Adriaan. „Het is een prachtplek, waardoor het werk van alle kanten goed te zien is.” Het is vervaardigd van keihard en onverwoestbaar cortenstaal.

Erik van Spronsen, die zichzelf een leven lang ’een kubusmannetje’ noemde, overleed in 2020 op 72-jarige leeftijd.

Dochter Sien wilde het beeld aan de gemeente Haarlem schenken. Ze is dolblij dat de stad het aanbod heeft aanvaard.

Verliefd

De ’Möbiuscyclus’ aangekocht door prinses Beatrix in 1993.
© Foto Erik van Spronsen.

Haar vader Erik behoorde tot de grote hedendaagse beeldhouwers in Nederland. Een van zijn werken, de fascinerende ’Möbiuscyclus’, staat in de tuin van Huis ten Bosch in Den Haag. Het werd door koningin Beatrix aangekocht. Ze was er verliefd op, vertrouwde ze hem in 1993 toe.

De beeldhouwer was geboeid door de balans in het leven en de natuur. Dit evenwicht drukte hij uit in wiskundige vormen, die hij oneindigheid meegaf door ze te herhalen. Dat werkt bedwelmend.

Fragment van het kunstwerk in de takels.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Erik van Spronsen berekende alles tot op de millimeter nauwkeurig, alvorens de stalen vormen aan elkaar te lassen. ’Dingen moeten kloppen’, zei hij. ’Dag, nacht. Massa, ruimte. Leven, dood. Maar dat kan ik beter met beelden dan met woorden omschrijven.’

Blokkendoos

Wandelaars zullen zich ongetwijfeld afvragen wat het stalen kunstwerk betekent. Het helpt als zij even de tijd nemen om er omheen te lopen, de contrasten te zien en te denken aan de balans van Van Spronsen. Of aan de tijd dat zij zelf met een blokkendoos speelden. Daar begon het ook voor de kunstenaar.

Het driedimensionale kunstwerk is gemaakt in 2005 en meet 170 x 180 x 140 cm. Op een tegel, die erbij ligt, staat een uitleg over de wiskundige vorm.

Emotie

Sien van Spronsen.
© Collectie Van Spronsen

Sien van Spronsen is enig kind van vader Erik en moeder Krekel, die ook beeldhouwer was. De plaatsing van het werk van haar vader betekent ook voor de dochter erg veel. „Dit heeft iets zeer emotioneels. Hij was er altijd trots op als een van zijn beelden geplaatst werd op een mooie plek. Hij zal dit ook zeker prachtig hebben gevonden. Ik vind het bijzonder dat onze schenking is aanvaard. Het is niet vanzelfsprekend dat een overheid dat doet.”

De dochter kan zich voorstellen dat betekenissen niet direct doordringen tot een voorbijganger. „Hoewel de wiskundige precisie veel mensen helpt er een betekenis aan te geven. Zie bijvoorbeeld wat de zichtlijnen van de kubussen met je doen.”

Verrijking

Wethouder Meijs is blij met de schenking van ’dit prachtige beeld, gemaakt door de gerenommeerde kunstenaar Erik van Spronsen’. Zij noemt het beeld ’een verrijking van de stadscollectie en de wijk’. De wijkraad steunt de plaatsing.

 
 
One comment on “Kunstwerk van kubusmannetje Erik van Spronsen op de flanken van het Spaarne geplaatst; ’Mijn vader zou enorm trots zijn geweest’
  1. Hi Sien, ik ben op zoek naar Krekel Duller – mijn naam is Paulien Brinck en ik zat begin jaren ‘50 op de Beatrixschool in Overveen, vlakbij waar Krekel woonde. Ik kende Krekel niet goed, maar omdat zij en haar ouders zoveel kleurrijker waren dan de meeste mensen in het nogal stijve buurtje ben ik haar nooit vergeten. Wie weet vind ze t ook leuk om nog eens kontakt te hebben.
    Mijn emailadres is
    Paulienamsterdam@live.nl
    Wie weet!
    Groet,
    Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.